Bijzaken (3)

Ons systeem van geld ophalen werkt heel erg eenvoudig. Wij (deze website en alle apostelen die er bij horen) zorgen voor de publiciteit en de techniek die nodig is om geld in te zamelen, en de donaties gaan straks linea recta naar de nog op te richten Stichting Bijzonderbio. Deze website staat dus compleet los van de stichting, en zo zorgen we er voor dat er nooit een dubbeltje aan donaties via ons kan lopen. Zo blijven zaken transparant. En wij kunnen lekker de focus zetten op promotie.

Toen we dit concept bedachten was de lastigste vraag hoe je mensen kunt overhalen om geld aan jouw goede doel te doneren. Zeker in tijden dat alles alsmaar duurder wordt is om donaties vragen toch al en sport op zich. Omdat we een nogal stevig resultaat willen behalen met het inzaaien van akkers en het halen van dat resultaat dik 22 miljoen euro gaat kosten moeten de donaties ook nog eens snel binnenkomen.

Ook niet onbelangrijk: we willen ook dat mensen in de bijstand doneren. Immers, ook mensen die niet veel te besteden hebben hebben een portemonnee. Er zijn veel arme mensen, en dus veel bijna lege portemonnees. En in al die bijna lege portemonnees willen we ook graag een graai doen. De reden: er zijn er gewoon heel erg veel.

Als u honderd euro per jaar kunt doneren en u geeft elk goed doel dat aan de deur staat of per email bij u komt bedelen een tientje dan is na tien donaties het budget op en heeft nummer elf dus dikke pech. Jammer, want er zijn goede doelen in overvloed, en het is vooral heel erg jammer als nu juist bijzonderbio.nl die elfde bedelaar is.

Iets doneren doet u goed. Ongeacht welk doel het is: dat momentje van bijna blijdschap om iets bij te dragen aan een goed doel kent iedereen. Maar wat krijgt u er verder voor terug? Soms als u iets doneert stuurt men u een aardigheidje toe, en dat gaat weer ten koste van het netto effect van uw donatie. Maar meestal ziet u in ruil voor uw donatie niets terug.

Het enige nadeel van doneren is dat het geld kost. U doet iets goeds, u helpt een ander, maar het kost hoe je het ook bekijkt altijd geld.

Ook mensen met heel weinig geld hebben hart voor goede doelen. Wie in de bijstand zit kan een heel warm hart hebben voor het KWF, of de Dierenbescherming. Ook wie een klein budget heeft wil over het algemeen iets voor een ander doen. De enige reden om niet te doneren is dat krappe budget. Er zijn heel veel mensen met een krap budget, wat weer de vraag oproept of je systeem niet iets terug kan doen zodat ook die mensen er duidelijk profijt van hebben?

Anders gezegd: kun je er niet voor zorgen dat doneren geld oplevert? Niet over een paar jaar of over een poosje, maar nu. Meteen.

Ja hoor. En je hoeft er echt geen raketgeleerde voor te zijn.

Iets bedenken is vaak een kwestie van ‘connecting the dots’. En als je maar vaak genoeg projecten hebt bedacht en samengesteld heb je steeds meer elementen tot je beschikking om iets mee te doen. Software bijvoorbeeld, of een vage schets van een projectdat weer prima kan dienen als basis voor een volgend project. Zo kon het ook gebeuren dat de kern van bijzonderbio.nl letterlijk binnen een seconde of tien kwam opborrelen.

Doneer € 2,50 en je krijgt een voucher terug die goed is voor een korting van tien procent op een aankoop bij één van de bij bijzonderbio.nl aangesloten winkels. Koopt u iets van meer dan 25 euro? Dan krijgt u al meer korting dan dat de donatie u heeft gekost. Zo eenvoudig is het. Doneren als win-win.

Niet alleen voor wie doneert is het een mooi systeem. Ook winkeliers hebben er baat bij. Immers, als wij alle elf miljoen donaties weten te krijgen die we nodig hebben dan levert dat de aangesloten winkeliers samen een omzet van minimaal 275 miljoen euro op, en waarschijnlijk zelfs veel meer. Immers, iedereen zal het maximale aan korting eruit willen halen.

Voor Stichting Bijzonderbio is het voordeel dat het op een eigentijdse manier fondsen werft, waarbij een binding met het hele project niet eens nodig is om te doneren. Want wie slechts interesse heeft in de korting zal toch gauw genegen zijn een donatie te doen.