Bioradar in aanbouw

Bijen, zweefvliegen, vlinders: van elke soort zijn er talloze ondersoorten en hoe vaak heeft ook u niet dat als u een vlinder ziet dat u even niet zeker weet welk soort vlinder het is? Als je een indicatieve telling wilt doen die het hele jaar door voortgaat wil je zoveel mogelijk mensen hebben die helpen met tellen.

Als u helpt met tellen en u ziet een vlinder in uw postcodegebied 1234AB en twee minuten later ziet uw buurman die zelfde vlinder een straat verderop in postcode 1234BC dan staat die ene vlinder twee keer in de telling. En misschien komt die ene vlinder in een week tijd wel dertig keer voor in de tellingen.

Exacte telingen zijn bij insecten niet mogelijk. Maar wat wel kan is gebruik maken van zogenaamde ‘heatmaps’. Overzichten van waarnemingen. In principe kijk je dan niet naar aantallen vlinders die ergens voorkomen maar naar het aantal keren dat er ergens überhaupt een vlinder wordt waargenomen.

Hommel of honingbij? In principe maakt dat bij het tellen niet uit. Met rond de 360 soorten bijen kun je niet verwachten van mensen die voor je willen tellen dat ze een bij die voorblij vliegt even heel snel determineren. En dat geldt ook voor vlinders en zweefvliegjes.

Met bioradar hebben we nu een telsysteem in aanbouw dat een beetje lijkt op de zelfscan-kassa. U heeft bananen in uw karretje dus u kiest eerst voor fruit, daarna selecteert u bananen, en vervolgens voert u het aantal in. Heeft u alles gescand dan rekent u af met de ingave van uw postcode. Extreem basic dus.

We zijn al bezig met het experimenteren met dit systeem. Helemaal houtje-touwtje. Om tellingen in te voeren hoef je niets meer te doen dan een plaatje aanklikken, bijvoorbeeld dat van zweefvliegen, je voert het aantal in en nadat je hebt bevestigd dat je klaar bent met het invoeren van waarnemingen ga je naar een pagina waar je ‘afrekent’ met je postcode.

Een systeempje dat werkt en we nu moeten zien te verpakken in een handige app. Goed, als je alleen kijkt naar bijen, vlinders en zweefvliegen wordt het wel heel erg eenvoudig. Er moet eigenlijk veel meer mee geteld kunnen worden. Eenden, weidevogels, vossen, herten, otters. En dat brede pakket van wat je wilt tellen moet niet alleen kunnen worden ingevoerd maar ook op een mooie manier online inzichtelijk worden gemaakt.

Geeft bioradar straks een wetenschappelijk beeld van wat waar gezien is? Absoluut. Hoe rudimentair het systeem ook is: net als je wolken kunt zien op buienradar is de data die wordt verzameld goed genoeg om een indicatie te krijgen van wat er waar voorkomt in Nederland, en in welke tijd van het jaar.

Voor bijzonderbio.nl zijn die gegevens ook van belang. Zaaien wij ergens een akker in en na verloop van tijd nemen waarnemingen in aantallen toe van één soort of meerdere getelde soorten dan weet je dat je project lokaal effect heeft. Zeker als meerdere akkers hetzelfde beeld geven.

Naarmate we vorderen komen we hier uiteraard nog op terug.