Geen meter teveel hoor

Gelezen op nu.nl:

In het Zeeuwse dorp Wemeldinge is een zeldzame bij­en­soort gevonden. Om de dieren niet te verstoren, heeft de gemeente Kapelle bepaald dat er niet meer gemaaid wordt in de omgeving waar ze gevonden werden.

Het gaat om een aantal zeldzame knautiabijen, schrijft Streekomroep de Bevelanden. Ze werden gevonden door ecoloog Lucien Calle van Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Hij vond in totaal negen bijen bij de dijk op de Boulevard. Mogelijk zijn er nog meer, want de bijen leven vooral ondergronds.

De gemeente wilde het gebied rond de dijk laten maaien. Daarom werd er gezocht naar beschermde dier- en plantensoorten in de omgeving. Door de vondst van de zeldzame bijen wordt er voorlopig niet meer gemaaid.

In tegenstelling tot andere bijen leven knautiabijen niet in volken. De knautiabij verzamelt zelf zijn voedsel en bouwt zelf zijn nest. De bijen komen alleen voor in enkele delen van Zeeland.

Natuurlijk heel mooi nieuws en alle lof aan de Gemeente Kapelle. Maar als je dan onderaan het artikel een foto ziet van het stukje dijk waar het om gaat dat niet is gemaaid dan blijkt het niet te gaan om een flink stuk dijk.

Het gaat om een heel klein stukje. En omdat de ecoloog in kwestie vast en zeker niet iets aan het onderzoeken was toen men al aan het maaien was is er dus na de ontdekking van de bijen tot aan de grens van waar ze werden gevonden toch gemaaid.

Zo jammer dat dan niet de hele dijk ongemoeid wordt gelaten. Als er zeer zeldzame bijen zitten laat je toch de hele dijk met rust?