Rendement uit akkers?

Een vraag die we ons al bij de opbouw van dit project hebben gesteld is of akkers die je inzaait zo kunnen worden aangelegd dat ze een rendement opleveren en als dat kan of je het rendement zo hoog kunt krijgen dat het minimaal gelijk is aan de jaarlijkse lasten per hectare die je inzaait.

Je zou het bioboeren in de meest pure vorm kunnen noemen. Op zich is de structuur die we nu voor ons project hebben gekozen meer dan prima. De formule werkt, en we zijn er wel van overtuigd dat we er een hit mee in handen hebben.

Toch is de vraag ten aanzien van het genereren van rendement een interessante, vooral omdat als je het voor elkaar weet te krijgen om rendement te genereren uit iets groens je er in feite een bedrijfsvorm op los kunt laten. Dat maakt het project minder kwetsbaar, domweg omdat de afhankelijkheid van donateurs vermindert of zelfs wegvalt.

Kun je rendement genereren uit een akker die je inzaait voor bijen, vlinders en andere insecten? Nee. Immers, die akkers zijn straks gebieden waar juist helemaal niets mag gebeuren om het effect zo groot mogelijk te krijgen.

Maar wat wel kan is zakelijke activiteiten ontplooien waar bijen, vlinders en andere insecten baat bij hebben. Kruiden kweken bijvoorbeeld. Het welbekende A.Vogel laat de kruiden die ze gebruikt (in ieder geval deels) in Nederland kweken en we hebben ooit eens zo’n tuin bezocht. Behalve dat conform de eisen van de afneemster de kruiden zelf van een haast ongekende kwaliteit waren wemelde het er ook van de bijen en vlinders.

Het is een wat eenvoudig voorbeeld. Maar wat als je in heel Nederland van alles kweekt waar bijen baat bij hebben? Op zich is dat een enorm interessante materie om over na te denken. Zeker als je meeneemt dat heel veel boeren wel willen omschakelen naar iets anders.

Van de lavendel in de Provence worden tal van producten gemaakt. Olie, zeepjes, geurzakjes. Nu is in Nederland lavendel kweken misschien geen goede optie, maar op zoek gaan naar dat soort activiteiten die hier wél passen is geen gek idee. Zodra er ergens geld aan te verdienen is zetten ondernemers hun schouders er wel onder, en lokaal geproduceerde groene producten hebben altijd wel afnemers.

We hebben al even wat schetsjes gemaakt, en er zijn best wel leuke dingen te doen met het idee. Ook is er bij veel projecten wel een solide financiële basis voor te vinden. Bijvoorbeeld door wat je produceert via pre-ordering of crowdfnding al op voorhand aan de man te brengen.

In ieder geval is het iets om eens beter naar te kijken de komende tijd, en natuurlijk komen we hier nog uitgebreid op terug.