Er zijn in Nederland ongeveer 350 gemeenten en grotere deelgemeenten. Het idee is om in elke gemeente en grotere deelgemeente een akker in te zaaien. Het liefst zouden we een veld van bijvoorbeeld 50 hectare inzaaien per gemeente, maar dan zouden we met rond de 17.500 hectare aan grond en rond de tachtig miljoen euro aan kosten beginnen aan een klus die praktisch niet beheersbaar is.

Met 350 velden van 15 hectare elk gemiddeld komen we uit op de aangegeven 5.000 hectare. Eigenlijk iets meer. 5.250 hectare, maar dat is feitelijk een praktisch detail. Waar het om gaat is dat we door in elke gemeente een veld aan te leggen hele korte lijnen hebben tussen ons project en onze donateurs, terwijl we met een totaal van 5.000 hectare in het hele land toch een enorm oppervlakte in kunnen zaaien.

Kleinere velden aanleggen is op zich ook een optie. Het nadeel daarvan is echter dat het de kosten opdrijft. Immers, elk veld moet apart worden geploegd en ingezaaid. En of de boer dat nu doet of een loonbedrijf: grotere velden leveren netto minder werk op dat een heleboel kleinere veldjes.

Als laatste zijn er de boeren van wie we de akkers huren. Voor hen moet meedoen aan ons project een mooi voordeel hebben. En als een boer minimaal 15 hectare niet hoeft te bewerken en er toch een inkomen aan overhoudt dan is dat mooi. Bij bijvoorbeeld drie hectare is het verschil in arbeid voor de meeste boeren niet zo heel erg groot, en daarmee wordt ons aanbod ook minder aantrekkelijk.