Alle goede wil ten spijt: de overheid heeft het aardig voor elkaar om van het klimaat en het milieu iets te maken dat heel veel mensen nu zien als iets wat hen geld gaat kosten. Miljarden worden er geïnvesteerd om te helpen voorkomen dat de temperatuur op Aarde stijgt. En ook u mag aan al dat moois meebetalen.

Frans Timmermans predikt ook weinig opbeurends. Los van de vraag of wat hij doet goed of slecht is zorgt de toonzetting van zijn plannen niet echt voor een verbinding tussen ‘de massa’ en het milieu. En ook hier rijst de vraag wat het allemaal gaat kosten.

Het is onze wereld. Van mij, en van u. Dus om die wereld schoon en biodivers te houden zou leuk moeten zijn. Meewerken aan iets groens moet ook niet worden afgestraft met extra kosten, het moet iedereen die meedoet iets opleveren. De goede wil van de massa is er zeker, vooral omdat iedereen wel begrijpt dat er iets moet gebeuren. Maar goede wil verdwijnt al snel als wat nodig is geld kost of leidt tot dwingend recht.

Ons plan? Zorgen dat geld doneren aan Stichting Bijzonderbio u concreet iets oplevert. Niet over een poosje, niet over een paar maanden of jaren, maar nu direct. Zo is ons project steunen niet alleen leuk: het kost u netto ook helemaal niets. Mooier nog: het levert u iets op.

Zo betaalt u niet voor het milieu, maar betaalt het milieu voor u.